Rebsorten: 80 % Cabernet Franc, 20 % Merlot
Musterbeispiel eines Saint-Émilion von Erzeuger Jonathan Maltus
Perfekt gelagert und gereift seit Kauf en primeur ab Château, lagerfähig bis nach 2029, Füllstand hf high fill
Verkostet Dezember 2022:
2011 Le Dôme zeigt sich mit dunkel-granatroter Farbe. Vielfältig wirkt das Bouquet aus reifen Holunderbeeren, Graphit (Bleistiftspitze), Minze und etwas Teer. Den Geschmack dominiert reife Brombeerfrucht, die dicht gewoben am Gaumen ankommt. Seidig reifes Tannin sorgt für einen Abgang mit Eleganz. 2011 Le Dôme hat durchaus das Potenzial für 8 bis 10 Jahre oder mehr Flaschenreife.
Bewertungen
Robert Parker 94/100 Punkte
Jeff Leve, The Wine Cellar Insider 93/100 Punkte
Stephen Tanzer 92/100 Punkte
Robert Parker Wine Advocate Rating 94 Drink Date 2014-2029 Reviewed by Robert M. Parker Jr.
I’m not sure you can still call this the flagship wine of proprietor Jonathan Maltus given the other top wines he’s producing. Le Dome, which is dominated by an incredibly high percentage of Cabernet Franc (80%) and the balance Merlot (20%), is a special effort that must be tasted to be believed. The 2011 boasts gorgeously juicy blue, red and black fruits intermixed with floral and spice aromas. This supple, velvety-textured, opulent, medium to full-bodied, ethereal St.-Emilion is another stunning effort. It is amazing how well Maltus does whether the vintage provides great raw materials, or if he is confronted with more difficult challenges as he was in 2011. Drink this brilliant effort over the next 10-15 years.
Erzeuger/Abfüller: SCE du Château Teyssier Vignonet, 33330 Saint-Émilion, France
133,00 €
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