2ième Grand Cru Classé Saint-Estèphe, Rebsorten: 61 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 8 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot
Perfekt gelagert und gereift seit Kauf en primeur ab Château, zu genießen bis nach 2050, Füllstand hf high fill
verkostet Juni 2020:
Tiefdunkel scheint das Granatrot des 2014 Château Montrose. Für mächtig Eindruck sorgt die Nase würziger Noten wie Waldboden, Rauch, Teer und Röstbrot. Seidig der erste Ansatz im Mund, danach wirkt die Frucht dicht und mit Druck am Gaumen. Spürbar übernimmt das Tannin seine Rolle neben der Beerenfrucht. Mit seiner stoffigen Textur wird der Montrose in einigen Jahren begeistern.
Falstaff Magazin 97/100 Punkte
Wine Enthusiast 97/100 Punkte
Robert Parker Wine Advocate 96/100 Punkte
Vinous Antonio Galloni 96/100 Punkte
Wine Spectator 95/100 Punkte
Jeff Leve, The Wine Cellar Insider 95/100 Punkte
Bettane et Desseauve 19/20 Punkte
Vinum Wein Magazin 18/20 Punkte
La Revue du Vin de France 18/20 Punkte
Robert Parker Wine Advocate Rating 96 Drink Date 2024-2050 Reviewed by Neal Martin
Tasted at the château, the 2014 Montrose builds on the promise it showed in barrel with gorgeous blackberry, raspberry, cedar and orange sorbet scents that are extremely pure and refined. The palate is medium-bodied with supple tannin, very precise acidity and layers of crisp black fruit laced with vanilla from the new oak at the moment. That will be subsumed in time. What you have here is a very precise, multi-layered, almost sensual Montrose that is going to delight many for years to come. This is highly recommended—one of the finest Left Bank wines this vintage. Tasted September 2016.
Erzeuger/Abfüller: Château Montrose, 33180 Saint-Estèphe, France
135,00 €
inkl. MwSt, versandkostenfrei in bestimmte Länder
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2ième Grand Cru Classé Saint-Estèphe, Rebsorten: 65 % Cabernet Sauvignon, 31 % Merlot, 3,5 % Cabernet Franc, 0,5 % Petit Verdot
Perfekt gelagert und gereift seit Kauf en primeur ab Château, zu genießen bis nach 2065, Füllstand hf high fill
verkostet April 2020:
2005 Château Montrose überzeugt mit dichtem, dunklem Granatrot. Reife, rote Beeren zeigen sich in der Nase. Aromen von Zedernholz und Graphit geben die feine Note. Im Ansatz lässt der Montrose seine Mineralität spüren. Den Geschmack überzeugen kompakte Frucht und gute Struktur, die bestes Reifepotenzial garantieren.
Robert Parker Wine Advocate 98/100 Punkte
Falstaff Magazin 96/100 Punkte
Jeff Leve, The Wine Cellar Insider 96/100 Punkte
La Revue du Vin de France 18/20 Punkte
Gault & Millau 18/20 Punkte
Robert Parker Wine Advocate Rating 98 Drink Date 2025–2065 Reviewed by William Kelley
The 2005 Montrose continues to show brilliantly, unwinding in the glass with notes of blackcurrant, red fruits, loamy soil, black truffles and cigar ash. Full-bodied, deep and concentrated, it's still brooding and tannic, with lively acids and an imposing chassis of structuring—and artery-cleansing—extract. Still an adolescent, it's one of the last unrepentantly old-school vintages of Montrose, and Médoc purists couldn't own enough. While this remains a very youthful wine, it is now apparent that the 2005 will, at maturity, surpass the 1989 and 1990.
Erzeuger/Abfüller: Château Montrose, 33180 Saint-Estèphe, France
199,00 €
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2ième Grand Cru Classé Saint-Estèphe, Rebsorten: 65 % Cabernet Sauvignon, 29 % Merlot, 5 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot
Perfekt gelagert und gereift seit Kauf en primeur ab Château, zu genießen bis nach 2065, Füllstand hf high fill
verkostet Oktober 2021:
2009 Château Montrose überzeugt mit dunklem, dichtem Purpur. Zunächst wirkt die Nase noch etwas verschlossen. Mit Luft öffnen sich Aromen von Cassis, Holunder, Mokkabohnen, Bitterschokolade und schwarzem Pfeffer. Beim Ansatz im Mund zeigt sich der Wein mit frischem Tannin und kerniger Textur. Am Gaumen dann kommt konzentrierte Frucht an, die mit Druck nachwirkt. Lang und mineralisch klingt der Montrose aus und sorgt für großes Saint-Estèphe-Kino.
Robert Parker Wine Advocate 100/100 Punkte (4 x 100 in Folge seit 2011)
Jeff Leve, The Wine Cellar Insider 100/100 Punkte
Weinwisser 20/20
Wine Spectator 97/100 Punkte
Falstaff Magazin 95-97/100 Punkte
La Revue du Vin de France 19,5/20 Punkte
Robert Parker Wine Advocate Rating 100 Drink Date 2025-2060 Reviewed by William Kelley Issue Date 11th Aug 2022
A brilliant wine that stands out as one of the high points of the vintage, the 2009 Montrose unwinds in the glass with a rich and incipiently complex bouquet of dark berries, cigar wrapper and loamy soil, framed by a deftly judged touch of new oak. Full-bodied, broad and enveloping, it's a velvety, layered and impressively dynamic wine that's deep and concentrated, exhibiting terrific balance and a long, resonant finish. While it is still five or six years away from showing all its cards, I have drunk this benchmark for contemporary Montrose with immense pleasure three times this year. In style, it's hard to find an obvious comparison (and I have drunk Montrose back to 1895), but I would be inclined to invoke a fresher, more complete and more powerful version of the estate's very successful 2003.
Robert Parker Wine Advocate Rating 100 Drink Date 2020–2065 Reviewed by Lisa Perrotti-Brown Issue Date 14th Mar 2019
Hallelujah—what a glorious nose! The deep garnet colored 2009 Montrose features beautiful Black Forest cake, licorice, crème de cassis and warm blueberries scents with hints of charcoal, truffles, tapenade and menthol plus a waft of star anise. The palate is full-bodied, rich, super concentrated and yet superbly harmonious with a firm backbone of ripe, grainy tannins and wonderful freshness, finishing long and mineral laced.
Erzeuger/Abfüller: Château Montrose, 33180 Saint-Estèphe, France
366,00 €
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