Rebsorten: Grenache und Mourvèdre zu gleichen Teilen
Perfekt gelagert und gereift seit Kauf ab Freigabe Weingut, lagerfähig bis nach 2035, Füllstand hf high fill
Verkostet September 2021:
2015 Clos des Papes zeigt sich in dichtem, leuchtendem Granatrot. Ausladend und komplex begeistern Aromen von Gewürzkräutern, Eichenholz und reifer, schwarzer Johannisbeere. Mit Belüftung werden Süßholz, dezent Rauch und eine Spur Lebkuchengewürz wahrnehmbar. Seidig weich gelangt die Frucht in den Mund, wo sie sich stoffig mit Druck ausbreitet. Frische, schwarze Beerenfrucht vereint sich mit festem Tanningerüst am Gaumen. Eine gehörige Portion Eleganz verleiht ihnen die perfekte Harmonie. Ein Wein der wohl über zwei Dekaden begeistern wird.
Bewertungen:
Wine Spectator 98/100 Punkte
Falstaff Magazin 97/100 Punkte
Robert Parker The Wine Advocate 97/100 Punkte
Jeff Leve The Wine Cellar Insider 96/100 Punkte
La Revue du Vin de France 18/20 Punkte
Robert Parker The Wine Advocate Rating 97 Drink Date 2017-2035 Reviewed by Joe Czerwinski
Bottled in May, the 2015 Chateauneuf du Pape is a floral, elegant, unbelievably complex wine. Roses and violets, cherries and stone fruit, cinnamon and allspice and more are carried across the full-bodied yet almost weightless palate, finishing in a swirl of silky tannins and lingering spice. Drink it over the next two decades.
Because there are fewer wines to taste at Clos des Papes—Paul-Vincent Avril steadfastly produces only a single white and a single red Châteauneuf du Pape—there is more time to talk. "I love Burgundy," he says, and that preference is reflected in the wines. On the other hand, "Maturity for Grenache is never under 14.5%, but it's not at 16% or 17% for me." He also allows that it's not all about Grenache, saying that complexity comes from blending varieties and sites, which he often does in the same fermentation vats. There's no oak used for the whites because he feels the wines lose too much freshness. For the reds, it was instructive to taste through various foudres to see the differences that varietal makeup and site can have on the wines. He compares 2016 to 2010 and 1990, while 2015 he likens to 2005 and 1978. You won't be disappointed in whichever one you choose.
Erzeuger/Abfüller: Paul Avril, 13 avenue Pierre de Luxembourg, 84230 Châteauneuf-du-Pape, France
109,00 €
inkl. MwSt, versandkostenfrei in bestimmte Länder
Versandkostenfrei in folgende Länder: Deutschland Mehr anzeigen Weniger anzeigen
Rebsorten: 65 % Grenache, 20 % Mourvèdre, 10 % Syrah, der Rest aus zugelassenen Sorten
Perfekt gelagert und gereift seit Kauf ab Freigabe Weingut, lagerfähig bis nach 2037, Füllstand hf high fill
Bei Parker der einzige 100 Punkte Clos des Papes!!
Bewertungen:
Robert Parker The Wine Advocate 100/100 Punkte
Jeff Leve The Wine Cellar Insider 98/100 Punkte
Wine Spectator 97/100 Punkte
Bettane et Desseauve 19,5/20 Punkte
Robert Parker The Wine Advocate Rating 100 Drink Date 2016-2037 Reviewed by Jeb Dunnuck Issue Date 28th Feb 2017
One of the great vintages from this estate, surpassing even the 1990, 2000, 2001, 2003, and maybe the 2010 (time will tell with this one), the 2007 Chateauneuf du Pape from Vincent Avril delivers everything you could want from a wine. Full-bodied, intense and beautifully concentrated, with plenty of muscle and depth, it shows the hallmark elegance and purity of the estate, with sensational notes of kirsch liqueur, raspberries, incense, smoked meats and Asian spices. The blend is the normal 65% Grenache, 20% Mourvedre, 10% Syrah and the rest a mix of permitted varieties, brought up all in older foudre, and it's just now entering its prime drink window and has another two decades of longevity.
Erzeuger/Abfüller: Paul Avril, 13 avenue Pierre de Luxembourg, 84230 Châteauneuf-du-Pape, France
257,00 €
inkl. MwSt, versandkostenfrei in bestimmte Länder
Versandkostenfrei in folgende Länder: Deutschland Mehr anzeigen Weniger anzeigen