Weine von der Rhône

Weine der Famille Perrin - Château de Beaucastel

Château de Beaucastel vereint die Jahrhunderte alte Tradition mit seiner Führungsrolle im organischen Anbau der Region Châteauneuf-du-Pape.

Bis ins Jahr 1909 reichen die Wurzeln der Familie Perrin. Unter Jacques Perrins Leitung erlangte das Weingut seit 1978 internationales Ansehen.

 

In den besten Terroirs der südlichen Rhône ist man mit dem Glauben an den organischen Anbau tief verwurzelt. Damit erlangten die Perrins ihre Führungsrolle im Chateauneuf-du-Pape.

Zwischen Orange und Avignon bewirtschaftet man 130 Hektar Rebfläche, wovon 100 ha zur Appellation Chateauneuf-du-Pape AOC gehören. Böden aus Sand, Lehm und Kalk profitieren vom Wärmespeicher ihrer Kieselsteinoberfläche. Mehr als 50 Jahre alten Reben aus den traditionellen 13 Sorten verleihen sie ihr Potenzial. So entstehen Weine mit einzigartigem Charakter aus Eleganz, Ausgewogenheit und Alterungspotential. 

2020 Le Grand Prébois Famille Perrin Rouge Ventoux AOC

Château de Beaucastel 

Rebsorten: Grenache, Syrah, Cinsault und Carignan 

 

In dichter, dunkel purpurroter Farbe präsentiert sich der Le Grand Prébois Ventoux Rouge Famille Perrin. Seine Aromenvielfalt beeindruckt mit Düften nach schwarzen Kirschen, Waldbeeren und Veilchen. Hinzu kommen Noten von Gewürzkräutern der Provence, mit denen er seine Herkunft zeigt. Seidiges Tannin und Schmelz prägen den Geschmack, der im würzigen Finale ausklingt

  1. 13,5 % Vol. Alc., Drehverschluss
  2. Allergene: Enthält Sulfite
  3. Flascheninhalt: 0,75 l     
  4. Erzeuger/Abfüller: Famille Perrin, La Ferrière, Route de Jonquière, 84100 Orange, France

Grand Prebois rouge

21,15 €

9,40 € / L
  • verfügbar
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2018 Domaine du Clos des Tourelles Gigondas AOC

Rebsorten:  65 % Grenache, 35 % gleiche Anteile von Mourvèdre und Syrah

Unterhalb des Dorfes Gigondas bewirtschaftet die Familie Perrin den von Mauern umschlossenen Clos des Tourelles. Bis zu 100 Jahre alte Grenache-Reben wurzeln auf 3 Hektar kalkhaltigen Böden mit einem "Clos"-typischen Mergel-Sand-Untergrund. 

 

Mittleres Granatrot zeigt der Gigondas Domaine du Clos des Tourelles im Glas. Komplex wirken Aromen reifer Schwarzkirschen, Lakritze und Provencekräutern. Sein Geschmack lebt von feiner, gut balancierter Frucht. Kompakt und seidig mit viel Eleganz gelangt die Frucht zum Gaumen. Klare Struktur überzeugt im ausgeprägten Finale.   

 

Bewertung:

Jeb Dunnuck  94-96+/100 Punkte

 

Robert Parker The Wine Advocate  Rating (93-95)  Drink Date 2021-2035   Reviewed by Joe Czerwinski

With the Grenache yields down by one-fourth this year, the 2018 Gigondas Clos des Tourelles is only 65% Grenache, with the balance a blend of Mourvèdre and Syrah. Aged in concrete and foudre, it offers up hints of leather and cherries on the nose. It's full-bodied, more robust and sturdier than the L'Argnée yet almost as silky and elegant on the extended finish.

With construction underway at Château de Beaucastel (those reviews are under their own heading), this year I met Marc Perrin at one of the family's properties in Gigondas—the Domaine du Clos des Tourelles. The family acquired that estate in 2008 and has substantial non-vineyard holdings in the village as well, including the local wine bar, Le Nez, and Restaurant L'Oustalet, which now has a Michelin star. Perrin says, "For me, 2018 is a top vintage. The tannins are long and deep." He compares 2017 to 2007 for the dry weather, hot days and cool nights. Interestingly, the family is moving away from stainless steel for its red wines, using more and more concrete instead.

  1. 15 % Vol. Alc., Naturkork
  2. Allergene: Enthält Sulfite
  3. Flascheninhalt: 0,75 l     
  4. Erzeuger/Abfüller: Famille Perrin, La Ferrière, Route de Jonquière, 84100 Orange, France

2018 Clos des Tourelles

57,90 €

77,20 € / L
  • verfügbar
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2019 Château de Beaucastel Blanc Châteauneuf-du-Pape AOC

Rebsorten:  80 % Roussanne, 15 % Grenache blanc, 5 % Picardan, Clairette und Bourboulenc

Auf nur 7 Hektar erzeugt Château de Beaucastel Weißweine, die zu 80 % aus Roussanne-Reben geernet werden. Die Weine reifen 8 Monate lang zu einem Drittel in Eichenfässern und der Rest in Tanks.

 

Château de Beaucastel Blanc zeigt sich in hellem, glänzendem Goldgelb. Seine mineralische Note begleiten Aromen reifer Birne und Honigmelone. Im Mund cremiger Ansatz, dann reife, würzige Frucht von dichter Struktur mit einer Spur Honig. Am Gaumen begeistert der weiße Beaucastel mit seiner Würznote, die unendlich lang den Nachhall bestimmt. Schon jetzt wirkt er sehr edel. Mit zunehmender Reife wird er bekanntermaßen in seinen Komponenten enorm zulegen und sein Potenzial unter Beweis stellen.           

 

Bewertung:

Jeb Dunnuck  95/100 Punkte

 

Robert Parker The Wine Advocate  Rating 92  Drink Date 2021-2028   Reviewed by Joe Czerwinski

The 2019 Chateauneuf du Pape Blanc is 80% Roussanne, 15% Grenache Blanc and 5% other mixed varieties (Bourboulenc, Clairette, Picardan). Fermented and aged in a mix of barrels (30%) and tanks (70%), it offers up appealing flinty notes on the nose, accompanied by ripe pineapple and pear scents. It's medium to full-bodied on the palate, round, ripe and generous, with an expansive feel in the mouth and hints of warmth, honey and spice on the long finish. Lush and luxurious, it's drinkable young, but has a track record of aging well for as long as a decade depending on your preferences.

When I tasted with Marc Perrin back in 2019, he was insistent that 2018 was a terrific vintage, despite crop losses early in the season. Based on the performance of Beaucastel's finished wines, his assessment is understandable. The 2018s here are highly successful, showing ample concentration, complexity and length allied to considerable freshness. Yields in some parcels were as low as eight hectoliters per hectare, but the wines aren't jammy or overly tannic—although they are definitely structured to age.

  1. 14 % Vol. Alc., Naturkork
  2. Allergene: Enthält Sulfite
  3. Flascheninhalt: 0,75 l     
  4. Erzeuger/Abfüller: Famille Perrin, La Ferrière, Route de Jonquière, 84100 Orange, France

2019 Beaucastel Châteauneuf-du-Pape blanc

82,50 €

110,00 € / L
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2017 Château de Beaucastel Rouge Châteauneuf-du-Pape AOC

Rebsorten:

30 % Grenache, 30 % Mourvèdre, 15 % Syrah, 10 % Counoise, 10 % Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne, 5 % Cinsault

 

Verkostet September 2021:

2017 Château de Beaucastel stellt sich mit leuchtend purpurroter Farbe vor. Würznoten und Raucharomen begrüßen die Nase. Derzeit noch verschlossen lassen sich mit längerer Belüftung Schwarzkirsche und Mokkabohnen wahrnehmen. Der Geschmack gefällt mit samtigem, prägnantem Tannin. Stoffig wirkt die würzige Frucht am Gaumen, wo sie sehr lange anhält und dem Wein Volumen und großes Reifepotenzial verleiht. 

     

Bewertungen:

Wine Spectator  95/100 Punkte

Jeff Leve The Wine Cellar Insider  95/100 Punkte

Robert Parker The Wine Advocate  94+ /100 Punkte

 

Robert Parker The Wine Advocate  Rating 94 +  Drink Date 2022-2040  Reviewed by Joe Czerwinski

Now that it's in the bottle, Beaucastel's 2017 Chateauneuf du Pape comes across as full-bodied and rich, but also a bit shut down and reticent on the nose. With air, black olives and asphalt give way to black cherries and briery spice notes, backed by velvety but substantial tannins and a long, richly textured finish. Given a few years in the cellar, I have no doubt this will drink well for the next 15-plus years.

I'll have additional reviews of the Perrin Family's other offerings in the next installment of my Southern Rhône non-odyssey, but now that I've had a chance to taste it out of bottle, let this serve as a reminder not to overlook the 2017 Beaucastel, which should age well for up to two decade.

  1. 14,5 % Vol. Alc., Naturkork
  2. Allergene: Enthält Sulfite
  3. Flascheninhalt: 0,75 l     
  4. Erzeuger/Abfüller: Famille Perrin, La Ferrière, Route de Jonquière, 84100 Orange, France

2017 Beaucastel Châteauneuf-du-Pape

74,00 €

98,67 € / L
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2016 Château de Beaucastel Rouge Châteauneuf-du-Pape AOC

Rebsorten: 30 % Grenache, 30 % Mourvèdre, 15 % Syrah, 10 % Counoise, 10 % Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne, 5 % Cinsault

Perfekt gelagert und gereift seit Kauf en primeur ab Freigabe Weingut, lagerfähig bis nach 2040, Füllstand hf high fill

 

Bewertungen:

Jeff Leve The Wine Cellar Insider  98/100 Punkte

Wine Spectator  97/100 Punkte

Robert Parker The Wine Advocate  97/100 Punkte

Vinous Antonio Galloni  95/100 Punkte

La Revue du Vin de France  18/20 Punkte

 

Robert Parker The Wine Advocate   Rating 97  Drink Date 2019-2040  Reviewed by Joe Czerwinski

Bottled only a week before my visit, I was blown away by how well Beaucastel's 2016 Chateauneuf du Pape was showing. It's full-bodied, creamy, lush and rich, with layers of raspberry fruit, garrigue and spice that unfold across a seamless palate. No doubt it will go through cycles of being open and closed throughout its lifespan, but it would be a mistake to simply order a case, put it into storage and forget about it without trying one first and swooning over the sheer lusciousness and youthful complexity.

This storied property continues to hit on all cylinders. Marc Perrin describes 2017 as "a 'Californian' kind of vintage," but also says, "It's amazing how balanced the wines are. Across the board, these are the best pair of vintages since 89/90. I love the balance … and the best word for 2016 is purity. I don't think we've done a better vintage since I'm part of it." Certainly, the wines are breathtaking at the upper levels, but the Perrin family continues to put effort into the entry-level wines as well, from the Coudelet de Beaucastel, which is always one of the top Côtes du Rhône wines, to the other wines reviewed under the Famille Perrin heading.

  1. 14,5 % Vol. Alc., Naturkork
  2. Allergene: Enthält Sulfite
  3. Flascheninhalt: 0,75 l     
  4. Erzeuger/Abfüller: Famille Perrin, La Ferrière, Route de Jonquière, 84100 Orange, France

2016 Beaucastel Châteauneuf-du-Pape

98,00 €

130,67 € / L
  • nur noch begrenzte Anzahl vorhanden
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2015 Château de Beaucastel Rouge Châteauneuf-du-Pape AOC

Rebsorten: 30 % Grenache, 30 % Mourvèdre, 15 % Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne, 10 % Counoise, 10 % Syrah, 5 % Cinsault

Perfekt gelagert und gereift seit Kauf en primeur ab Freigabe Weingut, lagerfähig bis nach 2035, Füllstand hf high fill

 

Bewertungen:

Wine Spectator  97/100 Punkte

Jeff Leve The Wine Cellar Insider  96/100 Punkte

Robert Parker The Wine Advocate  96/100 Punkte

Vinous Antonio Galloni  95/100 Punkte

 

Robert Parker The Wine Advocate  Rating 96  Drink Date 2018-2035   Reviewed by Joe Czerwinski

Bottled in late July, the 2015 Chateauneuf du Pape is an amazing effort, especially when one considers the production volume. Loaded with black cherry fruit and cola-like spice, this full-bodied, richly textured wine never seems heavy or warm, while exotic Indian spice notes linger on the finish. It should drink well for at least 20 years.

  1. 14,5 % Vol. Alc., Naturkork
  2. Allergene: Enthält Sulfite
  3. Flascheninhalt: 0,75 l     
  4. Erzeuger/Abfüller: Famille Perrin, La Ferrière, Route de Jonquière, 84100 Orange, France

2015 Beaucastel Châteauneuf-du-Pape

73,50 €

98,00 € / L
  • verfügbar
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2012 Château de Beaucastel Rouge Châteauneuf-du-Pape AOC

Rebsorten: 30 % Grenache, 30 % Mourvèdre, 15 % Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne, 10 % Counoise, 10 % Syrah, 5 % Cinsault

Perfekt gelagert und gereift seit Kauf en primeur ab Freigabe Weingut, lagerfähig bis nach 2032, Füllstand hf high fill

 

Bewertungen:

Robert Parker The Wine Advocate  96/100 Punkte

Wine Spectator  95/100 Punkte

Falstaff Magazin  95/100 Punkte

Jeff Leve The Wine Cellar Insider  94/100 Punkte

 

Verkostet September 2021:

Château de Beaucastel wirkt jugendlich im Jahrgang 2012 mit seiner dichten, granatroten Farbe. Süße Fruchtaromen begrüßen die Nase. Kirschlikör, Süßholz, Lakitze vereinen sich mit Röstbrot, Kräutern der Provence und Veilchen. Das macht schon mächtig Eindruck, doch großes Kino entsteht im Mund: Zunächst samtig, dann aber konzentrierte, warme Fruchttextur mit Druck. Reichlich Tannin und Fruchtpotenzial harmonieren perfekt zum lang anhaltenden Finale. Chapeau für einen herausragenden Beaucastel-Jahrgang.

 

Robert Parker The Wine Advocate  Rating 96  Drink Date 2017-2032  Reviewed by Jeb Dunnuck

What I think might end up being the best Beaucastel since the 1990 or 2001, the 2012 Châteauneuf du Pape offers a full-bodied, decadent style to go with awesome black and blue fruits, garrigue, licorice, crushed flowers and violets. The purity here is truly something, and it has fabulous mid-palate concentration, building tannin and massive texture. Given all of the fruit and texture here, it will no doubt drink well in its youth, but it should still be alive and kicking after two decades as well.

  1. 14,5 % Vol. Alc., Naturkork
  2. Allergene: Enthält Sulfite
  3. Flascheninhalt: 0,75 l     
  4. Erzeuger/Abfüller: Famille Perrin, La Ferrière, Route de Jonquière, 84100 Orange, France

2012 Beaucastel Châteauneuf-du-Pape

96,00 €

128,00 € / L
  • nur noch begrenzte Anzahl vorhanden
  • 1 - 3 Tage Lieferzeit1

2007 Château de Beaucastel Rouge Châteauneuf-du-Pape AOC

Rebsorten: 30 % Grenache, 30 % Mourvèdre, 15 % Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne, 10 % Counoise, 10 % Syrah, 5 % Cinsault

Perfekt gelagert und gereift seit Kauf en primeur ab Freigabe Weingut, lagerfähig bis nach 2030, Füllstand hf high fill

 

Bewertungen:

Robert Parker The Wine Advocate  96/100 Punkte

Wine Spectator  96/100 Punkte

Falstaff Magazin  96/100 Punkte

Jeff Leve The Wine Cellar Insider  95/100 Punkte

 

Verkostet Juli 2020:

2007 Château de Beaucastel überzeugt mit dichter, dunkler, purpurroter Farbe. Animierend wirkt seine Aromenvielfalt aus schwarzen und blauen Beeren, Trüffel, Tinte, Lakitze. Im Mund beeindruckt frische Frucht mit druckvoll, stoffiger Textur. Ihre Würze und ihre Süße vereinen sich mit samtigem Tannin zum wahren Gaumenerlebnis. Das ist großes Kino eines großen Jahrgangs im Châteauneuf-du-Pape.     

 

Robert Parker The Wine Advocate  Rating 96    Reviewed by Robert M. Parker, Jr.

Beaucastel’s 2007 Chateauneuf du Pape has turned out even better out of bottle than I predicted. An inky/ruby/purple color is followed by a glorious nose of blue and black fruits, truffles, pen ink, licorice, and meat juices as well as glorious levels of acidity and sweet tannin, buttressing the fruit’s fabulous freshness and vibrancy. This full-bodied effort still displays considerable tannin, no doubt because of the relatively high Mourvedre content. It should resolve its tannins in 2-4 years, and last for 25 or more.

One of the great estates of the Rhone Valley, Chateau Beaucastel has been run by several generations of the Perrin family, beginning with the late Jacques Perrin (who died in 1978), then the brothers Jean-Pierre and Francois, and now their sons Thomas, Marc, Pierre, and Mathieu. Beaucastel has nearly 200 acres in vine in Chateauneuf du Pape, and they have branched out with an impressive operation under the Perrin et Fils label, purchasing grapes and acquiring land (in Vinsobres and Gigondas, for example). Their goal is to become the most recognized name for high quality wines in the southern Rhone. As shrewd consumers know, one of the best values in under $10 a bottle wine is La Vieille Ferme. The Perrin et Fils cuvees include wines made from purchased grapes as well as their new acquisitions in Vinsobres, Gigondas (25 acres), and the Cotes du Rhone village of Cairanne (35 acres). The Perrins enjoyed tremendous success with their 2008 red wines, largely because yields ranged between 18 hectoliters per hectare for Beaucastel, to only 20 hectoliters per hectare for Coudoulet. The mildew that affected everyone was the culprit. The entire family acknowledged there was an extraordinary triage and culling out of the grapes at the sorting tables.

  1. 14,5 % Vol. Alc., Naturkork
  2. Allergene: Enthält Sulfite
  3. Flascheninhalt: 0,75 l     
  4. Erzeuger/Abfüller: Famille Perrin, La Ferrière, Route de Jonquière, 84100 Orange, France

2012 Beaucastel Châteauneuf-du-Pape

119,00 €

158,67 € / L
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